Украйна изпитва критичен недостиг на сапьори за разчистване на фронтовата линия

На всеки квадратен метър войниците откриват по пет мини, обяви Олексий Резников

13.08.2023 | 19:09 Редактор: Вяра Димова
Украйна изпитва критичен недостиг на сапьори за разчистване на фронтовата линия

Украйна е най-засегнатата от мини страна на Земята, а армията ѝ страда от критичен недостиг на хора и оборудване, способни да разчистят фронтовата линия, заяви министърът на отбраната на страната, докато войниците разказваха за тежки загуби в инженерните бригади.

В спешен призив към съюзниците си Олексий Резников каза пред "Гардиън", че на всеки квадратен метър войниците му откриват по пет мини, поставени от руските войски в опит да осуетят контраофанзивата на Украйна. Той заяви, че огромните минни полета могат да бъдат преодолени, но е изключително важно съюзниците да "разширят и ускорят" обучението, което вече се предоставя от някои държави, включително Великобритания.

Броят на сапьорите в украинските въоръжени сили далеч не е достатъчен, за да пробият сложната руска отбрана на обширния фронт 965 км, а сапьорските подразделения са подложени на силен обстрел. Представители на Министерството на отбраната в Киев предположиха, че има възможност държави като Япония, които не искат да предоставят смъртоносна помощ, да предложат подкрепа под формата на оборудване и обучение за разминиране.

"Руските минни полета са сериозно препятствие за нашите войски, но не и непреодолимо. Разполагаме с квалифицирани сапьори и модерно оборудване, но те са крайно недостатъчни за фронта, който се простира на стотици километри в източната и южната част на Украйна", каза Резников, цитиран от БТА.

Някои от мините, затрупали страната, са поставени от украинските сили за защита на собствените им отбранителни линии, но огромната част от тях са руски.

Володимир Зеленски се оплака, че необходимостта да се изчака доставката на оръжия от Запада и да се отложи началото на тазгодишната контраофанзива е позволила на Русия да постави милиони мини пред техните позиции.

Според показанията от фронта броят на активните сапьори сега е значително по-малък. Твърди се, че убийствата на сапьори и офицери са най-високо ценени от руските сили.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 3
Величко
преди 8 месеца
Ами нека иде наркоманчето да изчисти една мина ... ! Ще се изкефим ... ! И не само аз ... Сигнализирай за неуместен коментар