Зеленски: Благодаря на всеки, който почиства нашата земя от руския терор

"Украйна се нуждае от оборудване от партньорите ни", заяви украинският президент

13.08.2023 | 10:25 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски: Благодаря на всеки, който почиства нашата земя от руския терор

През изминалото денонощие в цяла Украйна са работили 133 екипа по разминиране, повечето от които в Херсонска, Харковска и Донецка област, каза украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си към нацията, съобщава Укринформ.

"През изминалото денонощие в цялата страна са действали 133 отряда по разминиране. Повечето от тях в Херсонска, Харковска и Донецка област. Благодаря на всеки един от вас, който почиства украинската земя от следите на руския терор", каза държавният глава.

Зеленски напомни, че в момента около 174 000 квадратни километра от територията на Украйна са потенциално опасни заради мини и невзривени боеприпаси.

"Украйна се нуждае от оборудване от партньорите ни и е много важно да създадем производствена база в Украйна, за да можем да изчистим нашата земя от руски мини. И тази задача трябва да бъде изпълнена не за десетилетия, а за години", каза Зеленски, цитиран от БТА.

Той подчерта, че колкото повече техника и специални дронове има Украйна за разминиране, толкова по-активно ще може да възстанови сигурността.

Както съобщава Укринформ, украинските партньори вече са потвърдили, че ще осигурят 244 милиона долара за разминиране до края на годината. САЩ се съгласяват да отпуснат още 84 милиона долара за подкрепа на частен оператор, който ще работи в Украйна.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
Гиги
преди 8 месеца
Аз ще благодаря на този който те изчисти от този свят наркомане ,виновника за стотици хиляди убити укри Сигнализирай за неуместен коментар