Нови протести: Британски земеделци заплашват с допълнителни боклади

Сред причините за недоволството са безмитната пшеница от Украйна

11.02.2024 | 09:30 Редактор: Деси Николова
Нови протести: Британски земеделци заплашват с допълнителни боклади

Британски фермери заявиха, че ще има допълнителни блокади във "френски стил" след като в петък бе организиран протест с бавно движещи се трактори в Дувър срещу ниските цени в супермаркетите и евтиния внос на храни по търговските споразумения след Брекзит.

Около 40 трактора и други селскостопански превозни средства блокираха пътищата около пристанището Дувър в графство Кент за няколко часа в петък вечерта, като караха бавно и носеха плакати като "Без повече евтин внос".

Фермерите от Кент сега се събират, за да обсъдят по-нататъшни действия и към тях може да се присъединят някои други браншове. Андрю Гибсън, един от организаторите на протеста, е цитиран от британски медии да казва, че фермерите в Кент са се вдъхновили от колегите си във Франция, които блокираха магистралите към Париж за повече от седмица, докато правителството не обеща допълнителни средства, по-свободно регулиране и защита срещу нелоялна конкуренция.

"Не мисля, че ще влезем в Лондон, защото ще бъдем изгонени доста бързо, но ми се струва, че бихме желали да опитаме", каза Гибсън, цитиран от БНР.

Сред причините за протеста Гибсън посочи безмитната пшеница от Украйна и евтиното агнешко от Нова Зеландия. Неговият брат Джеф пък каза в програмата Today на Радио 4: "Брекзит направи нещата по-трудни. Износът на стоки от Обединеното кралство е много по-труден, а вносът не изглежда да се е променил".

Снимка: БГНЕС