Високопоставен служител на "Хамас" оцеля след израелски опит за убийство

Двама цивилни са били убити

10.02.2024 | 18:22 Редактор: Деси Николова
Високопоставен служител на

Високопоставен служител на "Хамас" оцеля в събота при израелски опит за убийство в Ливан, каза източник от палестински служби за сигурност пред АФП, като спасителите съобщават за двама цивилни, убити при удара южно от Бейрут.

Израелските сили и ливанското движение "Хизбула", съюзник на "Хамас", си разменят почти ежедневен огън от избухването на войната на 7 октомври между Израел и палестинската въоръжена групировка в ивицата Газа. Но насилието между Израел и Ливан до голяма степен беше ограничено до граничната зона и съботният удар беше втората най-отдалечена смъртоносна атака от границата за четири месеца на военни действия. 

Държавната национална информационна агенция на Ливан съобщи, че израелските сили са ударили кола в крайбрежния град Ядра, на около 40 километра от границата. Палестинският източник, пожелал анонимност поради опасения за сигурността, каза, че ударът "е неуспешен опит за убийство на висш служител в движението ("Хамас"). 

Служител от ливанската асоциация Рисала, която управлява спасителни екипи и е свързана със съюзническото на "Хизбула" движение Амал, каза за АФП, че двама цивилни са били убити. Служителят ги идентифицира като продавач на зеленчуци и сириец на мотоциклет, които се оказали наблизо, пише БГНЕС.

Няма незабавен коментар от Израел. Фотограф на AFP на мястото на инцидента видя повредена кола и овъглен мотоциклет наблизо, с петна от кръв по цялото място на удара близо до плажа в Ядра. 

Снимка: БГНЕС