"Дейли Мейл": С действията си Русия подкопава западното влияние в Арктика

Москва вече изпреварва Вашингтон с над 10 години

09.02.2024 | 16:57 Редактор: Вяра Димова

Русия може да подкопае западното влияние в Арктика, съобщава Daily Mail. Изданието твърди, че Западът е изостанал от Русия в развитието на Арктика и може никога да не я настигне. Отбелязва се, че Москва вече изпреварва Вашингтон с десет и повече години. Така регионът може да се окаже в сферата на влияние на Пекин и Москва.

Предупреждението идва в момент на голяма несигурност и възможности в Арктическия регион. Изменението на климата отваря огромна нова граница за разиграване на геополитически съперничества, отключвайки съкровищница от неизползвани природни ресурси и търговски пътища.

Докладът илюстрира как една все по-изолирана Русия трябваше да намери нови партньори, за да развие региона, да запълни празнините, създадени от санкциите. По-специално, след като Швеция стане член на НАТО, съюзниците на САЩ ще обкръжат Арктическия кръг, с изключение на участъка, контролиран от Русия. Останалите седем държави, които съставляват Артическия съвет, прекратиха сътрудничеството си с Москва.

Това означаваше, че Русия е била принудена да погледне към Китай, според Ерик Левеск, съосновател на Strider, позволявайки ѝ да намали собствените си разходи в региона, докато насочва пари за своите военни усилия.

"Този ​​обрат подчертава дипломатическата и икономическа изолация, която Москва преживява след инвазията си в Украйна", каза той, цитиран от "Труд".

По-рано беше съобщено, че Русия печели в нов глобален конфликт в Арктика благодарение на модерни технологии за разбиване на лед. От 2014 г. Руската федерация инвестира сериозно в развитието на военната инфраструктура в Арктика, което включва разработването на ново поколение атомни подводници и хиперзвукови ракети, както и увеличаване на присъствието си в региона.

Снимка: БГНЕС