Путин: САЩ плашат с въображаема руска заплаха, глобална война ще унищожи човечеството

Публикувано бе дългоочакваното интервю на руския президент пред американски журналист

09.02.2024 | 07:00 Редактор: Тодор Петров

Първо интервю на руския президент Владимир Путин пред американски журналист след началото на войната в Украйна. Разговорът с бившия журналист от Fox News Тъкър Карлсън бе публикуван тази нощ в сайта на независимия журналист и в социалната мрежа Х. 

Двучасовият разговор е направен на 6 февруари в Кремъл и очаквано предизвика голям интерес. В него президентът излага руския прочит на събитията в Украйна и подчертава причинно-следствената връзка, започваща още от създаването на руската държава. 

По думите на Путин ситуацията в Украйна трябва да се реши чрез преговори. Той категорично отрече действията им да се случат в друга държава от региона - в Полша или в Прибалтика, например.

"Не става дума за това, че Америка е щяла да нанесе изненадващ удар по Русия. Не съм го казвал. Те говорят за това и се опитват да сплашат населението си с въображаемата руска заплаха. Това е очевиден факт. И мислещите хора, анализаторите, тези, които се занимават с реална политика, просто умните хора - прекрасно разбират, че това е фалшификат. Руската заплаха се раздува. Не е нужно да сте някакъв анализатор: противоречи на здравия разум да се замесвате в някаква глобална война. А една глобална война ще доведе цялото човечество до ръба на унищожението", обясни Путин.

"Има сблъсък на бойното поле. Ето конкретен пример: украински войници са обкръжени - това е конкретен пример от живота, военни действия - нашите войници им викат: "Няма шанс, предайте се! Излезте, ще сте живи!" И изведнъж оттам викат на руски, хубав руски: "Руснаците не се предават!" - и всички умряха. Все още се чувстват руснаци. В този смисъл, случващото се до известна степен е елемент на гражданска война", дава пример руският президент.

Снимка: БГНЕС