Байдън нападна Тръмп: Провали финансиране за Украйна, Израел и Тайван

Според президента опонента му има вина за увеличаването на незаконната имиграция

06.02.2024 | 22:50 Редактор: Елеонора Танева
Байдън нападна Тръмп: Провали финансиране за Украйна, Израел и Тайван

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини предшественика си Доналд Тръмп, че е настроил републиканците срещу приемането на споразумение на стойност 118 млрд. долара в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван, както и на мерки за укрепване на границите на САЩ. Той заяви, че "историята ще осъди републиканците", ако се откажат от Украйна. Байдън призова Конгреса на САЩ да "прояви малко смелост".

"Всичко показва, че въпросът дори няма да стигне до Сената. Защо? По една проста причина. Доналд Тръмп. Защото Доналд Тръмп смята, че това е лошо за него от политическа гледна точка", заяви Джо Байдън, цитиран от The New York Times.

Според Джо Байдън Конгресът не е предприел никакви действия за решаване на въпроса за охраната на американските граници заради "Доналд Тръмп и неговите републикански приятели от MAGA" (Make America Great Again). По време на речта си той каза още, че републиканците "трябва да решат" на кого "служат" - на Доналд Тръмп или на американския народ, пише БГНЕС.

На 5 февруари лидерите на републиканците в Камарата на представителите на САЩ се противопоставиха на законопроекта, който се обсъжда в Сената. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, лидерът на републиканското мнозинство Стивън Скализ, организаторът на мнозинството Том Емър и председателят на конференцията на Републиканската партия в Камарата на представителите Елиз Стефаник изготвиха съвместно изявление. в него се казва, че законопроектът няма да укрепи границите на САЩ и дори ще доведе до увеличаване на незаконната имиграция.

На 4 февруари Сенатът на САЩ (контролиран от демократите) представи законопроекта. Той е разработен съвместно с Белия дом. Документът предвижда 20,23 млрд. долара за защита на границите, 60,06 млрд. долара за помощ на Украйна, 14,1 млрд. долара за помощ на Израел и 4,83 млрд. долара за помощ на партньорите в Индо-тихоокеанския регион.

Снимка: БГНЕС