Вълна от съпричастност след новината за крал Чарлз

"Цяла Франция е с Вас", написа френският президент Макрон

06.02.2024 | 07:42 Редактор: Тодор Петров
Вълна от съпричастност след новината за крал Чарлз

Вълна от съпричастност на Острова след новината, че крал Чарлз Трети е диагностициран с онкологично заболяване. 75-годишният монарх беше диагностициран с рак, след като миналата седмица влезе в лондонска болница за операция на простата. 

"Цяла Франция е с Вас", написа френският президент Еманюел Макрон. Американският президент Джо Байдън заяви, че е притеснен и че планира в рамките на деня да се чуе по телефона с британския крал. 

Очаква се в Лондон да се върне живеещият в Съединените щати по-малък син на Чарлз - принц Хари. Но без съпругата си. Същевременно анализатори смятат, че тежката диагноза, получена от Чарлз, вероятно ще доведе до затопляне на отношенията в кралското семейство.

Бъкингамският дворец обяви, че въпреки диагнозата Чарлз III ще продължи да работи с официални документи и по време на лечението ще се провеждат седмични срещи с премиера. Ограничават се публичните му появи и ангажименти. Ако болестта се задълбочи и стане невъзможно той да изпълнява конституционните си задължения, има три варианта: държавни съветници, регентство или абдикация.

Снимка: БГНЕС