Световни лидери се молят за крал Чарлз, принц Хари пътува спешно до Великобритания

И Байдън, и Тръмп загрижени за здравето на Негово Величество

05.02.2024 | 22:26 Редактор: Искра Ангелова
Световни лидери се молят за крал Чарлз, принц Хари пътува спешно до Великобритания

Крал Чарлз е диагностициран с форма на рак, съобщават от Бъкингамския дворец. Те поясняват, че това не е рак на простатата, но е открит по време на неотдавнашното му лечение на уголемена простата. Видът на рака не се разкрива, но според изявление на двореца кралят е започнал "редовно лечение".

А принц Хари, който живее със семейството си в Канада, е разговарял с баща си след поставянето на диагнозата и ще пристигне във Великобритания през следващите няколко дни.

"Пожелавам на Негово Величество пълно и бързо възстановяване. Не се съмнявам, че той ще се завърне бързо и знам, че цялата страна му пожелава всичко най-добро", написа премиерът на Великобритания Риши Сунак в социалната мрежа X.

Марк Дрейкфорд, първият министър на Уелс, заяви, че е "натъжен" от диагнозата рак на краля: "Пожелавам му бързо възстановяване и връщане към обществения живот. Мислите ми също са с Нейно Величество кралицата и други членове на кралското семейство в този труден момент за тях".

Новият първи министър на Северна Ирландия също изпрати своите най-добри пожелания на краля.

В изявление Мишел О'Нийл казва: "Много съжалявам, че научих за болестта на крал Чарлз и искам да му пожелая всичко най-добро за лечението му и пълно и бързо възстановяване".

САЩ също реагираха на новината. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател сподели: "Съжаляваме за случващото се. Мислите ни са с краля кралското семейството".

Американският президент Джо Байдън заяви, че е "загрижен" за Негово Величество: "Тревожа се за него. Надявам се да имам възможността да мога да говоря скоро с него".

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп пък описа краля като "прекрасен човек".

"Той е прекрасен човек, всички се молим той да се възстанови бързо", написа в социалната мрежа Truth Social.

За последно крал Чарлз беше забелязан с кралица Камила тази неделя. Двамата посетиха църквата в имението Сандрингам.

Снимка: БГНЕС