Шойгу: Киевските власти действат цинично, не се колебаят да унищожат своите граждани

Руските сили запазват стратегическата инициатива по цялата линия на бойно съприкосновение, заяви той

02.02.2024 | 13:05 Редактор: Вяра Димова
Шойгу: Киевските власти действат цинично, не се колебаят да унищожат своите граждани

През януари руските въоръжени сили нанесоха 127 удара с високоточно оръжие по украински отбранителни предприятия, арсенали, военни летища и складове за гориво. Това каза министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу на конферентна връзка с ръководството на руските въоръжени сили, съобщават руски медии.

Според него, за да предотврати срива на собствената си отбрана, киевският режим хвърля в битка останалите си резерви и прибързано провежда принудителни мобилизации.

"В резултат на комплексното огнево въздействие загубите на украинските въоръжени сили през последния месец надхвърлиха 23 хиляди убити и ранени. Бяха унищожени повече от 3 хиляди единици различни оръжия, включително чуждестранни. В това число германски танкове Leopard, Американските бойни машини на пехотата Bradley, пускови установки Patriot и HIMARS", добави Шойгу.

"Ще започна с обстановката в зоната на специалната военна операция. След провала на контранастъплението на противника руските въоръжени сили запазват стратегическата инициатива по цялата линия на бойно съприкосновение", заяви министърът на отбраната на Русия, цитиран от "Труд".

"Киевските власти не се колебаят да унищожат своите граждани. Така миналата седмица руски транспортен самолет с украински военнослужещ, подлежащ на размяна, беше атакуван и свален от украинска територия. Това говори за циничния характер на действията на Киев, които е готов да извърши всякакви престъпления за постигане на користни цели", допълни още Шойгу.

Той подчерта, че групировките на руските войски продължават да решават задачите, поставени от Върховния главнокомандващ.

Снимка: БГНЕС