Или напускаш сам, или те уволнявам: Зеленски с ултиматум към висш военен?

Изтичане на информация в медиите забавило отстраняването на главнокомандващия въоръжените сили

30.01.2024 | 22:20 Редактор: Елеонора Танева
Или напускаш сам, или те уволнявам: Зеленски с ултиматум към висш военен?

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се готви да уволни главнокомандващия въоръжените сили Валерий Залужни, пише "Файненшъл таймс".

Вестникът се присъединява към хора от журналисти, политици и блогъри, които още от късно вчера разпространяват слуха за предстоящо отстраняване на генерала. Кореспондентът на "Файненшъл Таймс" се позовава на четирима души, "запознати с дискусиите", но не ги назовава поименно.

Според тях в понеделник Зеленски е предложил на Залужни да напусне поста си и да стане съветник по отбраната, на което Залужни е отговорил с отказ. Въпреки това, президентът е решен да го отстрани от поста и само преждевременното изтичане на информация в медиите е забавило изпълнението на това решение, твърдят източниците на "Файненшъл таймс".

Залужни бе назначен за главнокомандващ от самия Зеленски през юли 2021 година - само 7 месеца преди руското нашествие. На него огромното мнозинство от украинците отдават успешните битки за отблъскване на нашествениците от Киев, а по-късно и от Харков и Херсон, пише БНР. 

Миналогодишното контранастъпление приключи с неуспех, но въпреки това Залужни продължава да се ползва с доверието на 88 процента от украинците срещу 62 процента за президента. Разногласията между двамата излязоха наяве след това поражение, когато Залужни заяви пред "Economist", че борбата с руснаците е в задънена улица, а после поиска да бъдат мобилизирани още 500 хиляди души.

Снимка: БГНЕС