Великобритания е готова за признаването на държавата Палестина

През последните 30 години Израел се е провалил, защото не е осигурил сигурност на своите граждани, коментира Дейвид Камерън

30.01.2024 | 14:39 Редактор: Толя Стоянова
Великобритания е готова за признаването на държавата Палестина

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Великобритания е готова за момента, в който официално ще признае палестинска държава. Камерън отбеляза, че на палестинците трябва да се даде политическа перспектива за насърчаване на мира в Близкия изток, съобщи BBC.

"На палестинския народ ще трябва да бъде показан необратим прогрес към решение за две държави. Когато това се случи, ние ще разгледаме със съюзниците си въпроса за признаването на палестинска държава, включително в ООН. Това би могло да бъде едно от нещата, които ще помогнат този процес да стане необратим", заяви той пред Консервативния съвет за Близкия изток.

Външният министър също така призова Израел да допусне повече хуманитарна помощ в Газа и добави, че е "нелепо" британските и други жизненоважни за хората помощи да бъдат връщани обратно към границата. Камерън заяви, че през последните 30 години Израел е претърпял провал, тъй като не е успял да осигури сигурност на своите граждани.

"Само ако признаем този провал, ще има мир и напредък", каза той, цитиран от БГНЕС.

Великобритания отдавна подкрепя решението за две държави, при което израелци и палестинци биха могли да живеят рамо до рамо в самостоятелни държави, но Камерън подчерта, че Великобритания може да даде официално дипломатическо признание на палестинска държава не като част от окончателното мирно споразумение, а по време на преговорите.

"Същевременно ще трябва бързо да се създаде нова палестинска власт с технични и добри лидери, способни да управляват Газа", заяви той.

Снимка: БГНЕС