САЩ разполагат във Великобритания ядрени оръжия, три пъти по-мощни от бомбата над Хирошима?

Бойните глави ще бъдат позиционирани в базата на RAF Лейкънхийт в Съфолк

27.01.2024 | 13:10 Редактор: Елеонора Танева

САЩ планират да разположат ядрени оръжия в Обединеното кралство за първи път от 15 години насам на фона на нарастващата заплаха от страна на Русия. Според предложенията бойни глави с мощност три пъти по-голяма от тази на бомбата от Хирошима ще бъдат разположени в базата на RAF Лейкънхийт в Съфолк, съобщава The Telegraph.

Преди това САЩ са разполагали ядрени ракети в базата на RAF "Лейкънхийт", като ги премахнаха през 2008 г., след като заплахата от Студената война от страна на Москва отпадна. Документи на Пентагона, с които The Telegraph се е запознал, разкриват договори за обществени поръчки за ново съоръжение в авиобазата.

Неотдавна високопоставени лица от двете страни на Атлантическия океан призоваха Обединеното кралство да бъде подготвено за потенциална война между силите на НАТО и Русия.

От Москва предупреждават, че подобно действие ще предизвика "ескалация" на напрежението и "компенсиращи контрамерки".

По-рано тази седмица генерал Патрик Сандърс, напускащият поста ръководител на британската армия, заяви, че 74 000-те ѝ военнослужещи трябва да бъдат подсилени с поне 45 000 резервисти и граждани, за да бъдат по-добре подготвени за евентуален конфликт.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
кого плашат
преди 2 месеца
Какво ще им помогнат тези нови ядрени оръжия? В света има Ядрени средства да се унищожи животът на Земята няколко пъти! Даже някой някъде да оцелее в дълбоките бункери, колко време ще живее там? Земята ще заприлича на Марс след ядрената война..... Сигнализирай за неуместен коментар