САЩ удариха протовокорабна ракета в Йемен, готова за изстрелване

Вашингтон извърши и серия от едностранни въздушни нападения

27.01.2024 | 08:25 Редактор: Елеонора Танева
САЩ удариха протовокорабна ракета в Йемен, готова за изстрелване

Силите на САЩ удариха противокорабна ракета в Йемен, която според тях е била готова за изстрелване, часове след като подкрепяните от Иран бунтовници предизвикаха пожар на британски танкер в Аденския залив с подобен боеприпас, предаде АФП.

Американските и британските сили започнаха съвместни удари, целящи да намалят способността на хутите да атакуват плавателни съдове, преминаващи през ключовия търговски маршрут в Червено море - атаки, които според бунтовниците са в подкрепа на палестинците в Ивицата Газа, където Израел воюва с "Хамас".

Вашингтон също така извърши серия от едностранни въздушни нападения, но хутите се заканиха да продължат атаките си, пише БГНЕС.

Централното командване на въоръжените сили на САЩ съобщи, че рано сутринта на 27 януари е нанесло още един удар по "противокорабна ракета на хутите, насочена в Червено море и която е била подготвена за изстрелване".

Предишната вечер британският петролен танкер "Марлин Луанда" беше ударен от ракети, изстреляни от йеменските военноморски сили, заяви военният говорител на хутите Яхия Сари.

По-късно американското централно командване потвърди удара, като заяви: "Корабът е подал сигнал за бедствие и е съобщил за щети. USS Carney и други коалиционни кораби са се отзовали и оказват помощ. Към момента не се съобщава за пострадали".

Снимка, архив: БГНЕС