Йемен подкрепя хутите: Няма да позволим на големите сили да ни сломят

Вече две седмици градът е бомбардиран от военна коалиция, която е водена от САЩ

24.01.2024 | 14:22 Редактор: Тодор Петров
Йемен подкрепя хутите: Няма да позволим на големите сили да ни сломят

На 500 километра западно от Шибам е разположена столицата на Йемен - Сана, където хутите управляват от 2014 година насам. Хасан Абдала е поддръжник на хутите. Той е представител на шиитското разклонение заиди. Абдала и други поддръжници на хутите се събират в джамия в Сана, където проповедник ги насърчава да не се отказват въпреки въздушните удари, които САЩ и съюзниците им нанасят. 

"Ние вече сме преживели девет години въздушни нападения, те са ни направили само по-силни", казва Абдала. Гражданската война в Йемен се води от 2014 година насам, а Саудитска Арабия неведнъж е бомбардирaла позициите на хутите. 

От 7 октомври, когато палестинската групировка "Хамас" нападна Израел, Абдала протестира всеки петък след молитвата. Десетки хиляди поддръжници на хутите демонстрират солидарността си с хората в Ивицата Газа и се противопоставят на Израел и САЩ. Основното им послание е едно: "Няма да позволим дори на големите сили да ни сломят".

Вече две седмици Йемен е бомбардиран, този път от военна коалиция, водена от САЩ, която извършва удари по позиции на хутите в страната. Те обаче изглежда нямат намерение да спрат набезите си срещу търговските кораби, преминаващи през Червено море. САЩ смятат хутите за терористична организация, но в арабския свят те трупат одобрение като военен опонент на най-близкия съюзник на Израел - Вашингтон.

Военизираната организация иска да спре търговията на израелското пристанище Ейлат, а целта им е да бъдат възприемани като защитници на палестинската кауза. Хутите умишлено правят пряка връзка между войната в Ивицата Газа и конфликта в Червено море, казва анализаторът Хишам Ал Омейси пред АРД, пише DW

Дори доскорошните врагове на хутите в Южен Йемен сега ги подкрепят в конфликта със САЩ. Според екскурзовода Мохамед Файзал от Шибам палестинската кауза е по-важна: "Ние сме една кръв. Съчувстваме им - това не е война срещу една държава, а срещу целия арабски свят."

Почти никой от хората в южния град не смята, че враждуващите фракции в Йемен ще се обединят заради конфликта в Близкия изток. Хутите имат съвсем различни интереси от хората в Шибам. За момента обаче всички са на страната на палестинците.

Снимка: БГНЕС