Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Ген. Съби Събев: 50 държави са потърпевши от хутите

България може да участва с офицери за свръзка, каза първият военен представител на България в НАТО

22.01.2024 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

Британско-американските удари срещу хутите през последните дни не възпират йеменските хути, признава го и президентът Байдън. Как ще се развива ситуацията в бъдеще?

Коментар в студиото на „Брюксел 1“ на о.р. генерал Съби Събев, първият военен представител на България в НАТО.

Според генерала, хутите прекрачиха някои червени линии и техните действия не могат да останат без реакция срещу бунтовническата организация. Защото тя сериозно нарушава международната търговия по този път.

„Хутите заявиха, че са готови за по-широка война със САЩ и Великобритания. Това инспирира и ЕС да започне мисия да се включи по защита на този търговски път. Очевидно само с въздушни удари няма да стане. Трябва да се проведе сериозна въздушна операция с няколко масирани въздушни удари с участието на повече държави. Испания не е много склонна. Най-вероятно Франция ще се включи, може би и Нидерландия“, казва гостът.

Според него има доказателства, че зад йеменските хути стои Иран, той ги въоръжава. Те притежават и далекобойни дронове. „Хутите не трябва да се подценяват, около 50 държави носят последствията от ударите им. Няма да останат безнаказани“.

Кризата в Червено море и България.

„Ако ЕС вземе решение за участие България трябва да вземе някакво участие – може с офицери за свръзка, защото ние нямаме такива въоръжени кораби за такава операция, със свързочни офицери ние може да участваме, за да имаме информация от първа ръка за ситуацията в този район“, коментира генерал Съби Събев.

6-те милиарда лева, предвидени за изграждане на инфраструктура на НАТО у нас, ще се използват главно за национални нужди, но стандартите трябва да са такива, че да могат да се ползват от съюзни сили и средства при евентуална кризисна ситуация. Това коментира първият военен представител на България в НАТО ген. Съби Събев.

"Не беше достатъчно обяснено, че тези национални инвестиции, които ние предвиждаме за изграждане на инфраструктура, ще трябва да се изграждат със съблюдаване на определени стандарти в НАТО, включително и активирането на "Военния Шенген", за който се говори в ЕС от доста време", подчерта той.

Целия разговор гледайте във видеото!

 

 

 

 

 


2
3 rate up comment rate down comment 1
Пълен....
преди 3 месеца
Съби да бъде офицерът, когото да изпратим при хутите! Що за логика- ако ЕС вземе решение за мисия, то и България трябвало да участва? Тези решения се приемат с единодушие,което означава, че България е гласувала " за". Като ви кажат, че ЕС решил , да знаете, че Тагаренко, Габриел и др. от шайката са гласували " за". ЕС искал да се самоубие и да участва във война за интересите на САЩ. Затова и България " трябвало" да прояви " европейска солидарност". Да пратим Съби и Тагарчук от " солидарност". Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
гном
преди 3 месеца
някой забелязал ли е че в колонията БГ им асамо 3 генерала -Шаламанов,Събев и Тагарев-където обикалят плтените медии за промиване на мозъци Сигнализирай за неуместен коментар