ООН: Трафикът през Суецкия канал намалява драстично заради хутите

Газовите доставки са спрели

26.01.2024 | 09:07 Редактор: Искра Ангелова
ООН: Трафикът през Суецкия канал намалява драстично заради хутите

С 42% е намалял търговският поток през Суецкия канал за два месеца, предаде Франс прес, като се позова на данни на ООН. Търговският обмен през канала пострада от атаките на йеменските бунтовници хути в Червено море през последните месеци.

"Ние сме много обезпокоени от атаките срещу морския търговски транспорт в Червено море, който изостря нарушенията в търговския трафик и обмен, свързани с геополитиката  и с климатичните промени", заяви представителят на Конференцията на ООН за търговия и развитие Ян Хофман.

Броят транзитиращи на седмица през Суецкия канал контейнеровози е намалял с 67% на годишна база. Спадът в транзита на петролни продукти през канала е от 18%, а на насипните товари - от 6 процента. Газовите доставки през Суецкия канал са спрели.

От ноември хутите атакуват кораби в Червено море и Аденския залив, за които те смятат, че са свързани с Израел. Хутите правят това в знак на солидарност с палестинците в Газа.

"Нарушаването на търговското корабоплаване в Червено море е още по-обезпокояващо, предвид че над 80 процента от световната търговия на стоки се извършва по море и че други важни пътища също са под натиск", казва Конференцията на ООН, предава БТА.

Така например транзитът през Черно море беше доста нарушен след руската инвазия в Украйна, което доведе до покачване на цените на храните в световен план. Заради сушата нивото на водата в Панамския канал пък спадна доста и намали трафика през него. Миналия месец броят на преминаванията през канала намаля с 36 процента спрямо година по-рано и със 62 процента спрямо две години преди това.

Снимка: БГНЕС