Папа Франциск: Благословията за ЛГБТИ общността e за хората, а не за еднополовите бракове

Папата заяви, че Църквата не изисква "морално съвършенство" от хората

26.01.2024 | 22:15 Редактор: Деси Николова
Папа Франциск: Благословията за ЛГБТИ общността e за хората, а не за еднополовите бракове

Папа Франциск защити днес документ на Ватикана, който дава благословия на еднополовите двойки, но каза, че това не означава, че Църквата одобрява начина им на живот, а че помага на хомосексуалните, които искат да са по-близо до Бога, предаде Ройтерс.

За втори път от няколко седмици Франциск говори за декларация от 18 декември, която разпали дебати в Църквата, а епископи в някои страни отказаха да позволят на свещениците да я прилагат. За пръв път папата говори за декларацията по време на интервю на 14 януари.

Последните му изявления се отнасяха до членовете на Конгрегацията за доктрината на вярата. Нейният ръководител кардинал Виктор Мануел Фернандес даде редица интервюта, за да разкаже повече за документа, известен с латинското си заглавие Fiducia Supplicans (Молба за доверие).

Според Франциск целта на благословията е "да покаже ясно близостта на Бога и Църквата до всички тези, които са изпаднали в трудни ситуации и търсят помощ, за да продължат – а понякога и за да започнатда вървят по пътя на вярата".

Църквата учи, че еднополовият секс е грях, но хората, които изпитват привличане към същия пол, не са грешни и трябва да опитат да са мъдри и благородни, казва той. 

Папата заяви, че Църквата не изисква "морално съвършенство" от хората, които търсят такива благословии, но въпреки това, ако ги получат, това не оправдава връзка, която Църквата смята за неправилна.

"Когато някоя двойка дойде спонтанно и поиска благословия, не се благославя техният съюз, а просто хората, които са поискали да бъдат благословени. Не съюзът, а хората", каза папата. 

Франциск подчерта, че тези благословии не бива да се дават по време на литургия. В документа се казва, че те се дават тайно и никога със сватбена церемония, информира БТА.

Откакто Франциск бе избран през 2013 г. за водач на Римокатолическата църква, той опитва да направи Църквата по-отворена към представителите на ЛГБТИ общността, но без да променя моралната ѝ доктрина. 

В днешното си обръщение Франциск отбеляза, че документът е силно критикуван, особено в Африка, където епископи активно го отхвърлят и където в някои страни хомосексуалната дейност може да доведе до затвор или дори до смъртно наказание. 

Франциск каза, че когато се дава благословия, свещениците трябва "по естествен начин да взимат предвид контекста, особеностите, мястото, където човек живее, и най-подходящия начин, по който да дадат благословията си".

Снимка: БГНЕС