Гърция опитва възможно най-бързо да приеме законопроекта за гей браковете

Ситуацията е доста сложна след категоричното "не" на Църквата

24.01.2024 | 07:38 Редактор: Деси Николова
Гърция опитва възможно най-бързо да приеме законопроекта за гей браковете

Правителството на Кириакос Мицотакис търси възможности за най-бързото одобрение на законопроекта за брака между еднополови двойки, тъй като докато той остава висящ, негативните вибрации продължават в управляващата партия и в обществото.

След вчерашното единодушно решение на Пленума на Светия Синод срещу законопроекта, Църквата изпрати две писма, едно до 300 народни представители и едно, което да бъде прочетено във всички църкви по време на църковната служба в неделя, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В този климат министър-председателят, въпреки че страда от грип, свиква кабинета днес, така че докладчикът по законопроекта, държавният министър Акис Скерцос, да може да представи ключовите си точки на колегите си и правителствената инициатива да поеме по пътя към парламента.

Правителственият щаб иска чрез днешното си заседание да изпрати послание до парламентарната група, че кабинетът върви към приемането на законопроекта, за да наклони най-вече зам.-министрите, които все още изглеждат загрижени за окончателната си позиция. Някои смятат, че е възможно държавният министър Михалис Воридис, който изрази категоричното си несъгласие със законопроекта, да вземе позиция по въпроса, но е възможно той да предпочете да се въздържи, за да не създаде проблем на правителството и също така да не бъде принуден да подаде оставка от поста си.

От вчера обаче, след решенията на Светия синод, в  парламентарна група на "Нова Демокрация" цари всеобща нервност, тъй като няколко депутати се опасяват, че ще бъдат изправени пред особено напрегнат климат в районите си.

"Ситуацията е доста сложна след категоричното "не" на Църквата", признават държавни служители.

Снимка: БГНЕС