Украйна подготвя строежа на два ядрени блока с реакторите от България

Държавата не се е отказала от идеята и е готова да плати исканата цена от 1,2 млрд. евро

25.01.2024 | 15:01 Редактор: Деси Николова
Украйна подготвя строежа на два ядрени блока с реакторите от България

Украйна очаква да започне изграждането на четири нови ядрени реактора това лято или есента, заяви за Ройтерс енергийният министър Герман Галущенко в четвъртък. Страната се опитва да компенсира загубения енергиен капацитет заради войната с Русия.

Два от блоковете, които включват реакторите и свързаното оборудване, ще бъдат базирани на произведено от Русия оборудване, което Украйна иска да внесе от България, а другите два ще използват западна технология от производителя на енергийно оборудване Westinghouse.

Всичките четири реактора ще бъдат изградени в ядрената централа "Хмелницки" в западната част на Украйна, заяви Галущенко.

Графикът е по-агресивен от по-рано очертания от Киев, който планираше да започне работа по някое време през 2024 г., без да уточнява, че и четирите реактора ще бъдат изграждани едновременно.

"Мисля, че ще започнем изграждането през лятото-есента", казва Галущенко в интервюто. "Имаме нужда от корпуси на реактори, които ще бъдат внесени. Искаме да направим третия и четвъртия блок веднага", допълни той.

"С трети и четвърти (блок в "Хмелницки") искаме да компенсираме Запорожката АЕЦ, а сега водим преговори с българските ни партньори за двата реактора, които искаме да вземем“, казва Галущенко.

„Ако получим корпусите на реакторите днес, мисля, че ще минат 2,5 години и ще имаме трети реактор в действие“, добавя той.

Припомняме, че за интереса на Украйна към неизползваните реактори за АЕЦ "Белене" стана ясно през миналата година. През декември енергийният министър Румен Радев каза, че Украйна не се е отказала от идеята и е готова да плати исканата цена от 1,2 млрд. евро. Получените средства ще бъдат насочени към изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй".

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pexels


1
0 rate up comment rate down comment 0
Тъпаци
преди 2 месеца
Наглото посолство забрани ядрената ни енергетика, но щяло с американска компания , разбира се, да строи централа в предадената на ППолшазападна част от Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар