Борел: Израел няма право на вето върху палестинската държава

Мирът трябва да бъде наложен, посочи ръководителят на дипломацията на ЕС

23.01.2024 | 20:14 Редактор: Толя Стоянова
Борел: Израел няма право на вето върху палестинската държава

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че не може да се позволи на Израел едностранно да блокира създаването на палестинска държава след войната в Газа, предаде АФП.

"Едно нещо е ясно - Израел не може да има право на вето върху самоопределението на палестинския народ. Организацията на обединените нации признава и многократно е признавала правото на самоопределение на палестинския народ. Никой не може да му наложи вето", заяви Борел на пресконференция в Брюксел заедно с египетския си колега Самех Шукри.

Коментарите идват, след като Борел председателстваше разговорите между 27-те външни министри на ЕС и висшите дипломати на Израел, Палестинската автономия и ключови арабски държави. Борел предложи проект, включващ международна конференция за решение за две държави, и заяви, че мирът трябва да бъде наложен на Израел. Египетският външен министър Самех Шукри добави, че съществува международен консенсус относно необходимостта от разрешаване на конфликта въз основа на решението за две държави, предаде БГНЕС.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху си навлече строги критики от страна на Организацията на обединените нации и се противопостави на ключовия поддръжник САЩ, като отхвърли призивите за създаване на палестинска държава. Безмилостната ответна офанзива на Израел е довела до смъртта на най-малко 25 490 души в Газа, предимно жени и деца, по данни на министерството на здравеопазването в управляваната от "Хамас" територия.

Снимка: БГНЕС