Борел: Време е да спрем да говорим за мир, а за две държави в Близкия изток

Mинистрите на външните работи на страните от ЕС обсъждат конфликта между Израел и "Хамас" и войната в Украйна

22.01.2024 | 18:59 Редактор: Вяра Димова

Mинистрите на външните работи на страните от Европейския съюз провеждат среща в Брюксел. България е представена от Мария Габриел, а основни теми на разговорите са конфликтът в Близкия изток и войната в Украйна.

Разговорите са насочени към намирането на  решение, базирано на две държави в Близкия изток - Израел и Палестина

"Мисля, че е време да спрем да говорим за мирен процес, а по-конкретно – за процес на създаване на две държави. Ние се отнасяме сериозно към това. Искаме да проучим основните причини, които възпрепятстват прилагането на това решение. Със сигурност една от тях е "Хамас" и тя е важна", заяви ръководител на дипломацията на ЕС Жозеп Борел.

Тел Авив обаче е твърдо против създаването на две държави. А външният министър на Израел обяви своите цели за срещата в Брюксел.

"Дойдох, за да се срещна с моите колеги и да обсъдя с тях решението на два основни проблема – първият е незабавното освобождаване на нашите заложници в Палестина, включително това бебе и тези млади жени. Втората важна задача е унищожаването на "Хамас", посочи Израел Кац.

Външните министри обсъждат и бъдещата мисия на ЕС в Червено море, чиято цел е да гарантира безопасността на търговското корабоплаване след атаките на йеменските хути от последните месеци.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС