Нетаняху: Няма да има компромис от страна на Израел над Ивицата Газа

В Тел Авив хиляди поискаха оставка на правителството и нови избори

21.01.2024 | 12:02 Редактор: Деси Николова
Нетаняху: Няма да има компромис от страна на Израел над Ивицата Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че няма да има компромис относно пълния контрол на страната му над Ивицата Газа, пише АР. Нетаняху е под натиска на Запада да се съгласи с формулата за "две държави", признавайки суверенитета на Палестина. Домът му в Кесария беше обсаден от роднини на отвлечените от "Хамас" през октомври, които поискаха освобождаването на останалите над 100 души в плен.

По-късно се проведоха и протести в Тел Авив, където хиляди поискаха оставка на правителството и нови избори.

Американският президент Джо Байдън коментира в петък (19 януари), че "има различни варианти на решението за "две държави" и допълни, че  няма друго решение, дори и правителството на Израел да не е съгласно.

След коментара на Нетаняху за Газа говорител на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас призова САЩ да направят следващата крачка. "Време е САЩ да признае независимостта на Палестина, не само да говори за "две държави", коментират от  офиса на Абас.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също призова Израел да се съобрази с решението "две държави" за решаването на конфликта. "Правото на палестинския народ да изгради своя собствена държава трябва да бъде признато от всички", заяви каза той в Кампала по време на среща на Движението на необвързаните държави.

Междувременно израелската армия съобщи за унищожаването на "голям брой обекти", в които са се произвеждали компоненти за ракети. Израел вече контролила по-голямата част от севрените части на ивицата и ракетните атаки от страна на "Хамас" значително намаляват, съобщава DPA. Операцията обаче предизвиква напрежение в други части на Израел, включително и по северната част, където израелските военни са в почти непрекъснати сблъсъци с части от групировката "Хизбула".

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Веселинъ Канъ Българ
преди 3 месеца
Отново повтарям,че живеем в настояще на паралелни войни.Израел бе създаден от Ашкенази и е управляван ,за щастие от тях. Проблемът са сефардите,тоест испанците,които нямат капка Ашкеназка,тоест европейска кръв. "Сефардим" означава "Испания" Сефардите са потомци на араби и турци,докато Ашкенази са чистокръвни европейци.И както сефардите бяха съюзници на Баязид Втори срещу Българите,така днес са и противници на Израел и съюзници на арабите. Така че всичко си е спокойно в Израел и под контрол. Сигнализирай за неуместен коментар