Борел с големи заявки за конфликта в Близкия изток и войната в Украйна

Мирът и стабилността не могат да бъдат изградени само с военни средства, каза върховният представител на ЕС

22.01.2024 | 10:39 Редактор: Толя Стоянова
Борел с големи заявки за конфликта в Близкия изток и войната в Украйна

"Разговорите на министрите на външните работи ще се съсредоточат върху решението, базирано на две държави в Близкия изток - Израел и Палестина", подчерта на влизане в Съвета върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.

"Отсега нататък няма да говоря за мирен процес, а за процес на създаване на две държави. Ние се отнасяме сериозно към това. Искаме да проучим основните причини, които възпрепятстват прилагането на това решение. Със сигурност една от тях е "Хамас" и тя е важна. Но има и други и този всеобхватен подход трябва да започне и да се обсъжда. Знам, че е трудно, 27-те страни имат различен подход, но ние трябва да работим с арабския свят", каза Борел.

На реплика, че министърът на външните работи на Израел не е съгласен с такова решение, Борел отговори:

"Имаме предвид това, което "Хамас" направи и ние със сигурност го отхвърляме и осъждаме. Но мирът и стабилността не могат да бъдат изградени само с военни средства. Казвам това при целия ми респект към жертвите на "Хамас".

Борел каза също, че макар вниманието да е насочено към решаването на ситуацията в Близкия Изток, Украйна е първа точка в дневния ред и подкрепата за нея ще продължи.

"Украинците няма от какво да се безпокоят. Помощта на ЕС ще остане толкова силна, колкото е била", подчерта той, цитиран от БНР.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Явор
преди 3 месеца
Г-н Борел, имате ли нещо да кажате за жертвите на израеските въоръжени сили в Газа и в Западния бряг? До края на времената ли ще съжаляваме за жертвите от 7-и октомври, без да ни мига окото за жертвите селд тази дата? Стига лицемерие. Сигнализирай за неуместен коментар