ЕС удря Орбан с крути мерки заради блокирането на помощта за Украйна?

Унгария се противопостави на предложението на ЕС за създаване на нов фонд

23.01.2024 | 13:13 Редактор: Искра Ангелова
ЕС удря Орбан с крути мерки заради блокирането на помощта за Украйна?

Лидерите на ЕС са готови да заемат твърда позиция спрямо Унгария, ако премиерът Виктор Орбан продължи да блокира пакета от помощ за Украйна от 50 милиарда евро на срещата на върха на 1 февруари, съобщава Bloomberg, като се позовава на свои източници.

В понеделник, 22 януари, Унгария се противопостави на предложението на ЕС за създаване на нов фонд, който има за цел да осигури по-надежден начин за предоставяне на критична военна помощ за Украйна.

Предложението дойде, след като Орбан спря решението за четиригодишен финансов пакет за Украйна в средата на декември. Според източници на Bloomberg страните членки на ЕС са готови да приемат пакета от помощ за Украйна на срещата на върха в Брюксел на 1 февруари, независимо дали Унгария ще го подкрепи.

"Ако Орбан продължи да блокира пакета за подкрепа, ще зависи от останалите 26 страни от ЕС да го приемат и подготовката за такъв сценарий вече е в ход", добавят европейски служители, цитирани от "Фокус".

Възможен резервен вариант е останалите държави членки на ЕС да предоставят средства на Украйна извън бюджетния процес на ЕС.

Източниците са подчертали, че "ако Орбан реши да тръгне по този път, ЕС може да предприеме следващия кръг от наказателни мерки срещу Унгария, което може да доведе до отнемането й на правото на глас като страна членка".

В същото време подобен сценарий може да доведе до по-широка конфронтация, тъй като премиерът на Словакия Роберт Фицо предупреди по-рано, че ще защити Унгария срещу стъпки, насочени към отнемането ѝ на правото на глас в ЕС.

След среща на лидерите на ЕС в Брюксел в понеделник унгарският външен министър Петер Сиярто заяви във видеообръщение, публикувано във Facebook, че страната му не подкрепя преразглеждане на настоящия механизъм за финансиране, известен като Европейски фонд за мир, в който държавите членки получават компенсации за оръжията, които изпращат в Украйна.

Сиярто подчерта, че въпросът за финансирането ще бъде обсъден на срещата му с украинския му колега Дмитро Кулеба на 29 януари. Будапеща ще обмисли вдигане на блокадата, ако Украйна предостави "гаранции", че унгарски компании няма да бъдат добавени към списъка на международните спонсори на войната.

Снимка: БГНЕС