Хиляди в Тел Авив искат оставката на Нетаняху, близки на заложници опънаха палатки пред дома му

В много европейски градове се проведоха демонстрации в подкрепа на палестинския народ

21.01.2024 | 14:24 Редактор: Деси Николова

 

В редица европейски градове се проведоха демонстрации в подкрепа на палестинския народ. Пред дома на израелския премиер Бенямин Нетаняху близки на заложници направиха протестен палатков лагер. Някои от тях започнаха гладна стачка.

Хиляди израелци протестираха в Тел Авив, призовавайки за оставката на Бенямин Нетаняху. Те направиха шествие до къщата на премиера, присъединявайки се към семействата на повече от 100-те заложници, които остават в плен на "Хамас" от 7 октомври насам. 

"Целите на тази война не бяха дефинирани по начин, който да ни позволи да кажем какво точно сме постигнали и какво не. Това означава, че тази война може да продължи вечно. Докато обслужва целите на някого. А хора умират и от двете страни", заяви протестираща.

"Тук съм, защото синът ми Идан го няма и ще стоя тук, докато се върне. И ще чакам министъра да излезе навън да си поговори с мен. Искам да ми каже, че прави всичко, за да се върне синът ми", каза друг протестиращ.

В много европейски градове се проведоха демонстрации в подкрепа на палестинския народ. В италианския град Виченца се стигна и до сблъсъци с полицията. Хората хвърляха бомбички и димки, а полицията им отговори с водни оръдия. По-рано демонстрантите разпънаха плакати с надписи "Свобода за палестинците" и "Ще блокираме Израел". 

Днес в Лондон е планирано провеждането на шествие срещу продължаващата война в Ивицата Газа. А след изявлението на Нетаняху, който отхвърли американските призиви за създаването на палестинска държава, говорител на палестинския президент Махмуд Абас призова Съединените щати да бъдат по-категорични и да признаят държавата Палестина. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС