Русия заяви: Ученията на НАТО означават връщане към схемите от Студената война

В четвъртък НАТО съобщи, че започва мащабно учение с 90 хил. военнослужещи

21.01.2024 | 10:46 Редактор: Деси Николова
Русия заяви: Ученията на НАТО означават връщане към схемите от Студената война

Мащабът на натовските учения "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024) показва "необратимо завръщане" на алианса към схемите от Студената война, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, предаде Ройтерс.

Той направи това изявление пред държавната информационна агенция РИА в коментар, публикуван днес.

В четвъртък НАТО съобщи, че започва най-мащабното си учение от времето на Студената война с участието на около 90 000 военнослужещи, като репетира как американските войски биха могли да подсилят европейските съюзници в страните, граничещи с Русия, и на източния фланг на алианса, ако се разгори конфликт с "близък по сила" противник.

"Тези учения са още един елемент от хибридната война, разгърната от Запада срещу Русия", заяви Грушко пред РИА.  "Учения от такъв мащаб показват окончателното и безвъзвратно завръщане на НАТО към схемите на Студената война, когато процесът на военно планиране, ресурсите и инфраструктурата се подготвяха за конфронтация с Русия." 

В съобщението си НАТО не споменава Русия по име. Но нейният най-важен стратегически документ определя Русия като най-значимата и пряка заплаха за сигурността на членовете на НАТО, информира БТА.

Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Киев и западните му съюзници определиха тези действия като непровокирани и империалистически.

Оттогава Москва и нейният главен дипломат, министърът на външните работи Сергей Лавров, често обвиняват "колективния Запад", че води "хибридна война" срещу Русия, като предоставя на Украйна финансова и военна помощ.

Снимка: БГНЕС