90 хил. военнослужещи ще се включат в най-мащабното учение на НАТО от 1988 г. насам

Стратегически документ определя Русия като най-значимата заплаха за сигурността на страните членки на Алианса

19.01.2024 | 10:46 Редактор: Деси Николова
90 хил. военнослужещи ще се включат в най-мащабното учение на НАТО от 1988 г. насам

НАТО започва най-мащабното си учение от Студената война насам, известно като "Непоколебим защитник 2024", в което ще участват 90 хил. военнослужещи. То ще продължи до май, съобщи американският генерал Крис Каволи, цитиран от Ройтерс.

Над 50 кораба – от самолетоносачи до разрушители, ще се включат в ученията, както и над 80 изтребителя, хеликоптери и дронове и най-малко 1100 бойни машини, включително 113 танка и 533 бойни машини на пехотата, посочиха от НАТО.

Каволи съобщи, че военнослужещите ще се обучават да изпълняват регионалните планове на НАТО – първите планове на Алианса за отбрана от десетилетия насам, които разписват подробно отговора му на руско нападение.

НАТО не спомена конкретно Русия в съобщението си, но водещият му стратегически документ определя Русия като най-значимата и пряка заплаха за сигурността на страните членки на Алианса.

"Непоколебим защитник 2024" ще покаже способността на НАТО бързо да разполага сили от Северна Америка и други части на алианса за укрепване на отбраната на Европа", съобщи НАТО.

Последните учения с такъв мащаб бяха "Reforger" по време на Студената война през 1988 г. със 125 хил. участници, съобщава НАТО.

Военнослужещите, които ще участват в сегашните учения, ще се включат в симулации на прехвърляне на военни в Европа и в учения на суша. Те ще дойдат от страните членки на НАТО и Швеция, която се надява да се присъедини скоро към алианса.

Във Втората част от ученията "Непоколебим защитник" специално внимание ще бъде насочено върху разполагането на сили на НАТО за бързо реагиране в Полша, на източния фланг на алианса.

Други големи локации на ученията ще бъдат балтийските страни, за които сега се смята, че са изложени на най-голям риск от възможно руско нападение, Германия – център за пристигащи подкрепления, и страни по периферията на НАТО като Норвегия и Румъния.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Дано да няма война в Европа Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца