Естония: НАТО има от 3 до 5 г. да се подготви за евентуален конфликт с Русия

Кая Калас призова за съвместна стратегия на Алианса в стила на Студената война

16.01.2024 | 18:04 Редактор: Деси Николова
Естония: НАТО има от 3 до 5 г. да се подготви за евентуален конфликт с Русия

След секретния документ на германските въоръжени сили, които се подготвят за евентуално нападение на Путин срещу НАТО през лятото на 2025 г., и вече продължаващата съвместна работа на германското и литовското разузнаване за уеднаквяване на стратегията за действие (нападението ще се осъществи в полско-балтийския район, в "Сувалския коридор"), днес естонският премиер Кая Калас възобнови работата си и в светлината на разузнавателната информация от Талин. Считана досега за една от най-добрите в Европа, а може би и най-добрата заедно с поляците, заплашени от Русия, призова НАТО да се подготви за война с Русия в рамките на 3 години, съобщи "Албениън пост".

Кая Калас сподели пред британския всекидневник "Таймс", че страните от НАТО имат от 3 до 5 години, за да се подготвят за евентуален военен конфликт с Русия.

"По оценки на нашето разузнаване това ще отнеме от 3 до 5 години и зависи най-вече от това как ще запазим единството си и позицията си спрямо Украйна", коментира Калас.

В доклад на Службата за външно разузнаване на Естония се посочва, че Русия смята балтийските държави за "най-уязвимата част" от блока на НАТО и действително може да започне враждебни действия срещу тях, преминавайки от хибридна война, която се води от дълго време, към "кинетична" полева война, предаде БТА.

Но дали Русия действително все още може да разполага със сила, отслабена и безспорно подложена на изпитание от войната в Украйна? Според Калас "от гледна точка на балтийските страни Русия все още има достатъчно сила, за да упражнява реален военен натиск в балтийския регион".

Калас призова за съвместна стратегия на НАТО в стила на Студената война и посочи като основни проблеми липсата на оръжия и трудностите при бързото изпращане на голям брой войници на фронтовата линия. Загрижеността на британското разузнаване е в същата посока.

Снимка: БГНЕС