Бившият шеф на войските на САЩ в Европа: Който владее Крим, ще спечели войната

Според Бен Ходжис това е "решаващата територия" и тя трябва да стане неизползваема за руските сили

16.01.2024 | 12:20 Редактор: Вяра Димова
Бившият шеф на войските на САЩ в Европа: Който владее Крим, ще спечели войната

"Крим е най-важната част от украинската територия, окупирана от Русия", заяви пенсионираният генерал-лейтенант, бивш командир на американските войски в Европа Бен Ходжис в интервю пред Sestry.

"Това е, което наричаме "решаваща територия". И който контролира Крим, по мое мнение, ще спечели тази война. Не мисля, че наземна настъпателна операция на полуострова ще се проведе в близко бъдеще, но, така или иначе, това вече е остарял начин на мислене. Важно е първо да направим Крим неизползваем за руските войски", заяви Ходжис.

За да направи това Украйна се нуждае от високоточни оръжия с голям обсег, "които могат да ударят навсякъде".

"На всеки руски кораб, всеки руски самолет, всеки щаб, всяка ракетна площадка, всяка военновъздушна база. Следователно това ще направи Крим неподходящ за използване от Русия", подчерта американският военен, цитиран от "Фокус".

Вторият компонент от деокупацията на полуострова, според него, е изолирането на Крим - т.е. затварянето на единствените два маршрута, по които може да се стигне до там.

"Първият е незаконно построеният Керченски мост. А вторият е така нареченият сухопътен коридор, който минава от Ростов по Азовското крайбрежие през Мариупол и Бердянск до Крим. Възможно е да се прекъснат и двата маршрута. С точен огън от голямо разстояние", обобщи Ходжис.

Снимка: БГНЕС


3
1 rate up comment rate down comment 0
Сетила се Мара......
преди 3 месеца
Фактът, че който владее Крим,владее Черно море, се знае от векове .Неслучайно са се водили толкова Кримски войни. Проблемът на такива като Бен е, че въпросът с Крим е решен окончателно. Как Бен пропусна да коментира съдбата на " решаващите територии" България и Румъния, които са необходими, за да може Крим да бъде защитен- тях US ще ги предават доброволно, или ще ги превръщат във фронтови държави? Генералът определено предпочита втория вариант. Ние да му мислим дали ще браним евроатлантизма ... Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
пройчо
преди 3 месеца
Тоя откри "топлата вода "ама след като се изгори,това вече са само мечти! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
angelino
преди 3 месеца
Може,ако руснаците са заспали зимен сън. Сигнализирай за неуместен коментар