Bloomberg: След 240 г. Киев принуди Русия да напусне базата на Черноморския си флот в Крим

Доставките на британски и френски крилати ракети помогнаха на Украйна да наклони баланса

29.12.2023 | 14:17 Редактор: Искра Ангелова
Bloomberg: След 240 г. Киев принуди Русия да напусне базата на Черноморския си флот в Крим

Русия базира своя Черноморски флот в Крим от 240 години. Но сега президентът Владимир Путин е изложен на риск да загуби водещия военноморски център на фона на украинските атаки, пише Bloomberg в материал, представен без редакторска намеса. Нападенията принудиха Русия да премести корабите си по-далеч от опасността, почти десетилетие след като Путин анексира Крим с цел да запази присъствието на флота там, докато Киев се приближава към САЩ и Европа.

"Нито едно кримско пристанище вече не е безопасно за руски военни кораби", казва Руслан Пухов, директор на Центъра за анализ на стратегии и технологии в Москва. Украйна "на практика е изхвърлила флота от Крим".

Последната атака с крилата ракета потопи голям руски десантен кораб в източнокримското пристанище Феодосия във вторник. Общо Русия е загубила най-малко 20 плавателни съда, включително военни кораби, подводница и десантен кораб, откакто Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., според украинските въоръжени сили и независими оценки на разузнавателния център с отворен код Oryx.

Пробивът в Крим дава на Украйна някои добри новини, след като нейната дългоочаквана контраофанзива по суша не успя да изтласка руските сили от окупираната територия в източната и южната част на страната. Политическите спорове в САЩ и Европейския съюз задържат повече от 110 милиарда долара финансова и военна помощ за Украйна, поставяйки под съмнение съюзническата подкрепа за Киев, докато войната наближава две години без видим край.

Със сигурност, въпреки че атаките са увеличили натиска върху руската отбрана на полуострова, както и върху линиите за снабдяване на нейните войски в окупираната Южна Украйна, те вероятно ще имат ограничено въздействие върху развитието на бойното поле, като боевете на сушата до голяма степен са в задънена улица.

И все пак успехът на Украйна в морето е още по-забележителен, защото тя няма собствени военни кораби. Вместо това, тя предизвиква военноморското превъзходство на Русия, използвайки ракети и безпилотни морски дронове. Украинските атаки принудиха Русия да приеме "по-постоянен модел на базиране по източното крайбрежие на Черно море, прехвърляйки активите си далеч от Крим", се казва в доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната" (ISW).

Доставките на британските крилати ракети Storm Shadow и френските крилати ракети Scalp помогнаха на Украйна да наклони баланса в своя полза, позволявайки й да избегне противовъздушната отбрана, за да нанесе точни удари по руски цели.

Руският флот "вече не е в състояние да оперира в западната част на Черно море", заяви украинският президент Володимир Зеленски на 24 октомври, наричайки това "историческо постижение" за страната си. Въпреки че украинските сили все още не са установили пълен огневи контрол над Крим и неговите води, "ние ще го направим. Въпрос на време е", увери той, цитиран от "Фокус".

Русия не е коментирала местоположението на своя черноморски флот, въпреки че сателитните изображения показват, че корабите вероятно са се преместили от Севастопол след удара по щаба.

"Господството на Русия в Черно море сега е предизвикано. Това последно унищожаване на флота на Путин показва, че тези, които вярват, че войната в Украйна е в задънена улица, грешат", написа Шапс в X.

Снимка: БГНЕС