Украйна: Атаките в анексирания от Русия Крим ще се засилят, това е само началото

Тази територия редовно е обект на нападения от украински ракети

12.01.2024 | 15:26 Редактор: Искра Ангелова
Украйна: Атаките в анексирания от Русия Крим ще се засилят, това е само началото

Украинските атаки в анексирания от Русия Крим ще се засилят, каза ръководителят на украинското военно разузнаване (ГУР) Кирил Буданов, предаде АФП.

"През 2023 г. във временно окупирания Крим бяха осъществени първите украински нахлувания, въпреки че някои ги смятаха за невъзможни. И това е само началото. Това дава надежда, особено на украинците в Крим, които живеят под руска окупация вече десет години и много от които бяха започнали да губят кураж", заяви Буданов.

"Северната част на Черно море е под украински контрол, с платформи за добив на газ", а "морските коридори за износ на зърно отново функционират, макар и да има рискове заради войната", допълни той.

Крим, анексиран от Москва през 2014 г., е ключов регион за логистиката на руските сили, окупирали част от Южна Украйна. Тази територия редовно е обект на нападения от украински ракети и дронове, припомня БГНЕС.

От друга страна, на терен "и от двете страни много интензивното използване на ударни дронове направи невъзможни както руските, така и украинските офанзиви", смята ръководителят на ГУР, който цитира и "гъстотата на минните полета, невиждана от Втората световна война".

Запитан за душевното състояние на украинското население две години след инвазията, той призна, че е "уморен": "Войната започна преди десет години в Донбас, а пълномащабното нахлуване е в ход от 2022 г. насам. Недостигът на войници става значителен, макар и да не е тревожен."

Дебатът за мобилизацията бушува от седмици в Украйна, а разглеждането на спорния законопроект беше отложено от депутатите.

Запитан за възможността за преговори с Москва, той смята, че "сега не е подходящият момент. Преговорите започват, когато поне едната страна, ако не и двете, има интерес. Този случай не е такъв".

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
Чест
преди 3 месеца
Тя украина знае само да обстрелва мирно население така им е по лесно,невинни и беззащитни се убиват най лесно особено деца Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 2
Йук
преди 3 месеца
Украйна ще гледа Крим през крив макарон Сигнализирай за неуместен коментар