Зеленски: Ако Украйна бъде превзета, ще последва война между НАТО и Русия

Държавният глава посъветва западните страни да не експериментират със забавяне на военната помощ за Киев

17.01.2024 | 18:28 Редактор: Толя Стоянова
Зеленски: Ако Украйна бъде превзета, ще последва война между НАТО и Русия

В реч, изнесена в кулоарите на Световния икономически форум в швейцарския град Давос, държавният глава на Украйна Володимир Зеленски посъветва западните държави, включително САЩ, да не експериментират със забавяне на военната помощ за Киев, предаде УНИАН.

Зеленски беше попитан какво ще се случи, ако Украйна не получи финансиране от САЩ и дали страната му може да се бори с руснаците без американска помощ.

"Честно казано, не бих ги посъветвал да експериментират с нас, защото е ужасен експеримент да отлагаме тази или онази помощ. Проблемът е, че наричаме помощта помощ. Защото не всеки, за съжаление, осъзнава, че става въпрос не само за безопасността на Украйна. Да, в по-голямата си част - украински народ, но това е сигурността на европейския континент и със сигурност ще окаже влияние върху сигурността на всички други континенти", заяви украинският президент.

Като пример той припомни последиците от решението на Русия да блокира Черно море, което – по думите му, е оставило много страни по света без хляб, а също така доведе до дъмпинг на цените на селскостопанските продукти.

"Да не се помогне на Украйна означава да не се помогне на много континенти, където може да се посее хаос поради глад или много други неща", предупреди Зеленски, цитиран от "Фокус".

Украинският президент отбеляза още, че заради войната, предизвикана от Русия, седем милиона украинци са напуснали родината си. Според него оказването на помощ на Украйна е преди всичко осигуряване на стабилност за Европа. И допълни, че без помощ Украйна ще бъде слаба на бойното поле.

"Ще имаме голям недостиг на артилерия, много голям недостиг на ракети за ПВО. Това означава, че няма да можем да отблъснем атаки с балистични ракети и други подобни. Ще има голям брой убити и голям брой ранени хора. Благодарение на системите за противовъздушна отбрана например, които са много скъпи, тази година нямаме спирания на тока. И нашите хора имат парно, ток и вода - и в болниците, и в детските градини, и в училищата. Ще има голяма криза. Сега има война и ще има голяма криза за цяла Европа. Защо? Защото без помощта на САЩ, без помощта на Европейския съюз, Украйна ще се бори, Украйна ще бъде по-слаба и това ще бъде възможност за Русия да ни превземе. А щом това се случи, повярвайте ми, ще има война между НАТО и Руската федерация".

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
Тоя па
преди 3 месеца
Кой го е грижа за Украйна! Каквото запада и САЩ свършихи, свършиха!Вече и помощите спират! И Германия ги отсвири!Сега ще чакат на подаяния! Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 2
Охо
преди 3 месеца
НАТО няма да се бие за Украйна директно, но готви коалиция на " желаещите", в която Тагарев пръв ще вдигне ръка да участваме. Не той да участва, разбира се! Зеля защо не спази Минските споразумения и изпълни заповедта на Борис Джонсън да изпрати на заколение възможно най- много украинци? Защото ги пожертва в името на офшорните си сметки и физическото си съществуване? Ники Сапуна, Тиквата и Делян Магнитски, Простото и Кокора биха ли ни жертвали заради пари и милувки от посолствата? Как мислите? Сигнализирай за неуместен коментар