Зеленски пристигна в Давос и ще търси още подкрепа, Денков каца във вторник

Ще се постави акцент и върху геополитически събития

15.01.2024 | 19:33 Редактор: Деси Николова

Световните политически и бизнес лидери се събират в швейцарското курортно селище Давос, за традиционния икономически форум. Утре в него се очаква да вземе участие и българският премиер Николай Денков.

По традиция - освен ключовите въпроси в икономическата сфера, в Давос се поставя акцент и върху най-важните геополитически събития. Тази година темата е войната в Украйна, а в швейцарския зимен курорт пристига президентът Володомир Зеленски, който ще търси подкрепа от лидерите и високопоставени представители от над 80 държави. Ръководителят на кабинета на президента на Украйна - Андрий Ермак, заяви, че е важно Китай да се включи в преговорите за мирно споразумение, което ще сложи край на войната между Русия и Украйна.

"Не съм видял окончателния списък с държавни лидери, които ще бъдат тук, но знам , че китайският министър председател ще присъства", заяви Ермак.

Два доклада излязоха наяве в навечерието на Световния икономически форум - на Международния валутен фонд и "Оксфам" - международна асоциация, чиято цел е решаване на проблемите с бедността. В първия, представен от Кристалина Георгиева, се твърди, че изкуственият интелект се очаква да засегне близо 40% от всички работни места по света. По думите ѝ "в повечето сценарии изкуственият интелект вероятно ще влоши общото неравенство" по света. 

Не по-малко тревожни са изнесените факти от "Оксфам". Пропастта между бедни и богати става все по-голяма. Петимата най-богати хора в света са удвоили състоянието си до 877 милиарда долара за период от три години, докато състоянието на най-бедните 60% от световното население е намаляло, според "Оксфам". Състоянието на шефа на Tesla Илън Мъск, на Бернар Арно - собственик на фирмата за луксозни стоки, на основателя на Amazon Джеф Безос, на Лари Елисън от Oracle и на инвестиционния гуру Уорън Бъфет, се е увеличило със 114% в реално изражение от 2020 година. В доклада се посочва, че първият трилионер може да се появи през следващото десетилетие.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС