Кристалина Георгиева: ИИ ще засегне 60% от работните места в развитите икономики

2024 г. ще бъде "много трудна година" за фискалната политика, смята управляващият директор на МВФ

15.01.2024 | 09:13 Редактор: Вяра Димова
Кристалина Георгиева: ИИ ще засегне 60% от работните места в развитите икономики

Изкуственият интелект крие рискове за сигурността на работните места по света, но също така предлага "огромна възможност" за повишаване на занижените нива на производителност и стимулиране на глобалния растеж. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в интервю за АФП.

"Изкуственият интелект (ИИ) ще засегне 60% от работните места в развитите икономики", каза Георгиева във Вашингтон, малко преди да отпътува за годишния Световен икономически форум в Давос, Швейцария.

Тъй като се очаква изкуственият интелект да окаже по-малко влияние в развиващите се страни, около "40% от работните места в световен мащаб вероятно ще бъдат засегнати", каза тя, позовавайки се на нов доклад на МВФ.

В доклада на МВФ, публикуван на 14 януари се отбелязва, че само половината от работните места, засегнати от ИИ, ще бъдат негативно повлияни; останалите всъщност могат да се възползват от повишената производителност, дължаща се на ИИ.

"Работата ви може да отпадне напълно - което не е добре, или изкуственият интелект може да подобри работата ви, така че всъщност ще бъдете по-продуктивни и нивото на доходите ви може да се повиши. Трябва да се съсредоточим върху това да помогнем на страните с ниски доходи, по-специално, да се движат по-бързо, за да могат да уловят възможностите, които изкуственият интелект ще предостави", каза Георгиева, цитирана от БГНЕС.

Управляващият директор на МВФ прогнозира, че 2024 г. вероятно ще бъде "много трудна година" за фискалната политика в световен мащаб, тъй като държавите ще се стремят да се справят с дълговите тежести, натрупани по време на пандемията Ковид-19, и да възстановят изчерпаните си резерви.

"Около 80 държави ще имат избори и знаем какво се случва с натиска върху разходите по време на изборни цикли", посочи Георгиева.

Снимка: БГНЕС