Германският министър на здравеопазването остава твърд в плановете си да узакони канабиса

Отглеждането и притежанието на ограничено количество ще бъде позволено за възрастните от 1 април

20.01.2024 | 21:40 Редактор: Деси Николова
Германският министър на здравеопазването остава твърд в плановете си да узакони канабиса

Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах остава твърд в плановете си да узакони канабиса, като следващия месец ще представи закон пред парламента въпреки опозицията, която среща в тройната коалиция на канцлера Олаф Шолц, предаде ДПА.

"Продължава да смятам, че законът за канабиса трябва да бъде одобрен от Бундестага в седмицата между 19 и 23 февруари и да влезе в сила от 1 април", каза днес Лаутербах пред вестник "Велт".

Преговорите по темата минават гладко, заяви министърът.

Сред членовете на Германската социалдемократическа партия, в която са Лаутербах и Шолц, политици, отговарящи за вътрешни въпроси, остават резервирани по въпроса. Коалицията, в която участват също "Зелените" и Свободната демократическа партия, се споразумяха в края на ноември да премахнат канабиса от списъка със забранени субстанции

Отглеждането и притежанието на ограничено количество ще бъде позволено за възрастните от 1 април, а от началото на юли ще бъде позволено и откриването на специални клубове за отглеждането на марихуана. 

Властите в някои от 16-те германски провинции изказаха опасенията си. Бавария, управлявана от консервативния Християнсоциален съюз, многократно призова за блокиране на преговорите по легализиране на марихуаната. Политици от ГСДП, отговарящи са вътрешната сигурност, също заявиха, че имат резерви по въпроса, особено по отношение на употребата на канабис в близост до училища, предаде БТА.

"Не искаме да се пуши канабис пред училища или центрове за грижи, затова сме уточнили, че трябва да се спазва 100 метра разстояние. Мисля, че това е подходящо решение", каза той пред "Велт" в отговор на критиката. Лаутербах отбеляза, че макар контролът върху мярката да е труден, сегашният черен пазар също е труден за контролиране.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
ценности
преди 3 месеца
Тези съвсем са изтрещяли....И това ли е част от "ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ЦЕННОСТИ" на Запада? Сигнализирай за неуместен коментар