Япония призна марихуаната за лекарство, вдишването ѝ е разрешено, притежанието - не

Медикаменти на основата на канабиса се използват за лечение на различни състояния като тежка епилепсия

07.12.2023 | 10:32 Редактор: Деси Николова
Япония призна марихуаната за лекарство, вдишването ѝ е разрешено, притежанието - не

Япония прие законопроект за легализиране на лекарствата на основата на канабис в рамките на забележително преразглеждане на строгите си закони за наркотиците, като същевременно затегна забраната за употреба на марихуана за развлечение, предаде АФП.

Промените в японските закони за контрол на канабиса и наркотиците, приети в горната камара на парламента, ще проправят пътя за премахване на забраната за медицински продукти, получени от канабис.

Лекарствата на основата на канабис, произведени с активната съставка канабидиол или CBD, вече се използват в чужбина за лечение на различни състояния като тежка епилепсия.

Това е победа за пациентските групи, които провеждат кампании за достъп до тези лекарства. Промените обаче водят до затягане на и без това строгата японска политика по отношение на канабиса. Консумацията на марихуана беше обявена за престъпление.

Длъжностните лица отчасти обвиняват това за неотдавнашното увеличаване на броя на арестите, свързани с канабис. Преди промените вдишването на марихуана беше технически законно, за разлика от присъдата до пет години затвор за притежание.

Първоначално този закон беше приет, за да се предотврати арестуването на земеделски производители, които случайно са вдишали психоактивен дим при отглеждането на коноп, но разтревожени от неотдавнашното нарастване на броя на арестите заради канабис, особено сред младите хора, включително тийнейджърите, властите решиха да вземат мерки, припомни БГНЕС.

Снимка: Pixabay