Употребата на марихуана може да доведе до сърдечно-съдови проблеми

Изследване показва, че употребяващите я имат повишен риск от аритмия

16.01.2024 | 22:31 Редактор: Деси Николова
Употребата на марихуана може да доведе до сърдечно-съдови проблеми

Все повече държави позволяват при хронична болка да се употребява медицински канабис. Въпреки това употребата му е свързана със сърдечносъдови странични ефекти, което налага изследвания относно безопасността на предписания медицински канабис. 

Възрастните, които използват медицински канабис за хронична болка, особено тези с рак или метаболитно заболяване на сърцето, имат леко повишен риск от развитие на аритмия, главно предсърдно мъждене/трептене, констатират изследователи. Употребата на канабис се свързва с повишен сърдечносъдов риск, но данните за сърдечносъдовите странични ефекти при употребата му за хронична болка са ограничени.

В проучването са взели участие 5391 пациенти с хронична болка на средна възраст 59 години, като 63% от тях са жени, които започват лечение за първи път с медицински канабис през 2018-2021 г. Те биват съпоставени с 26 941 контролни пациенти по възраст, пол, хронична болка, диагноза и едновременна употреба на други болкоуспокояващи, различни от канабиса. Изследователите изчисляват и сравняват абсолютните рискове за аритмия (предсърдно мъждене/трептене, нарушения на проводимостта, пароксизмални тахикардии и камерни аритмии) и остър коронарен синдром между групите.

От резултатите става ясно, че в рамките на 180 дни 42 употребяващи медицински канабис и 107 контролни участници са развили аритмия, най-често предсърдно мъждене/трептене. Употребяващите медицински канабис са имали леко повишен риск от новопоявила се аритмия в сравнение с неупотребяващите. Възрастните с рак или кардиометаболитно заболяване са имали най-висок риск от аритмия при употреба на канабис. Няма значителна връзка между употребата на медицински канабис и риска от остър коронарен синдром.

Имайки предвид ниската възраст на изследваната кохорта и ниското разпространение на коморбидността, забележимото увеличение на относителния риск от новопоявила се аритмия, главно предизвикано от предсърдно мъждене/трептене, може да бъде причина за безпокойство. Медицинският канабис може да не е „универсален“ терапевтичен вариант за определени медицински състояния и трябва да бъде обърнато специално внимание на съпътстващите заболявания на пациента и потенциалната уязвимост към странични ефекти.

Четете повече в puls.bg

Снимка: pixabay