Жена загина при удари в Херсон и Харков, Зеленски иска Украйна да поеме инициативата

Светът подкрепя тези, които имат перспектива, каза украинският президент

18.01.2024 | 08:28 Редактор: Толя Стоянова
Жена загина при удари в Херсон и Харков, Зеленски иска Украйна да поеме инициативата

Руските сили обстрелваха районите на градовете Херсон и Харков тази нощ. В Харковска област е загинала жена, друг човек е бил ранен. Военен източник съобщи, че за нападението в град Чугуев са използвани ракети от компелски С-300. Украинските военновъздушни сили предупредиха за опасност от дронове в Хмелницка област.

След завръщането си от Световния икономически форум в Давос украинският президент Володимир Зеленски призова сънародниците си да поемат инициативата, за да помогнат за определянето на курса на военните действия.

"Украйна се нуждае от активна, амбициозна перспектива, така че инициативата да бъде в нашата страна, а не при врага, и краят на войната да зависи от украинските действия, а не от врага. Светът подкрепя тези, които имат перспектива и това е фундаментална задача - да запазим инициативността, така че да станем по-силни", каза Зеленски.

От Русия губернаторът на Брянска област заяви, че украинците се се опитали да атакуват местни обекти с помощта на ракетен комплекс "Точка - У" и дронове, но целта е била прихваната и унищожена. Нанесени са щети на жилищна сграда и промишлено предприятие.

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че противовъздушната отбрана е отразила атака с безпилотен апарат, насочен към столицата. Отломки от дрона са паднали на земята, но няма разрушения и пострадали хора. Дрон е бил прехванат и над Ленинградска област, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС