В Гърция разкриха международна мрежа за укриване на данъци

Наложени са глоби за 5,7 милиона евро, пет компании са затворени

18.01.2024 | 07:38 Редактор: Тодор Петров
В Гърция разкриха международна мрежа за укриване на данъци

Одитори на Независим орган по публичните приход (AADE) идентифицираха и заловиха международна група за укриване на данъци с телекомуникационни продукти и електронно оборудване.

Въпросната верига включва най-малко 16 гръцки компании, базирани в Атика, чиито членове изглежда са акционери в германски и кипърски компании в същия сектор. Дейността на кръга се разпростира в много европейски страни, с цел избягване на плащането на ДДС, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Как работи веригата

Веригата работи по "кръгов" начин, използвайки добре познатия метод на "изчезващия търговец" - метод, широко разпространен в Европа. По-специално, едно лице от кръга се ангажира да внася продукти на телекомуникации и електронно оборудване на занижени цени (предимно луксозни продукти като iPhone, iPad и др.), без да плаща съответния ДДС, съответстващ на неговите продажби. 

Цикълът на измамите е завършен, когато другите посредници във веригата поискат отстъпка или дори възстановяване на ДДС от покупките си.

"Изчезналият търговец"

Неплащането на съответния ДДС върху продажбите позволява на "изчезващия търговец" да пусне продукти на пазара на цени, по-ниски от пазарните, в сравнение с други законни продукти от същия вид. Заради незаконната си дейност търговците на пръстени не предоставят данъчни документи, извършват фиктивни сделки и укриват значителни приходи.

Веригата на "16" е само един от многото случаи на укриване на данъци, открити по време на същите проверки на предприятия в сектора на телекомуникациите и търговията с електронно оборудване. По-специално, идентифицирани са 3 компании, които не са предали 1900 данъчни данни на стойност 18 000 евро, 4 компании, които не са издали 2004 данъчни данни на стойност 393 000 евро, както и 6 компании, които са извършили виртуални транзакции на стойност 36 000 000 евро.

Наложени са глоби на обща стойност 5,7 милиона евро, а пет компании са затворени. 

Снимка: БГНЕС