Населението на Китай намаля с над 2 млн. души за година

Правителството се опитва да насърчи ражданията

17.01.2024 | 10:20 Редактор: Тодор Петров
Населението на Китай намаля с над 2 млн. души за година

Населението на Китай се е свило с 2,08 млн. души през 2023 г., което е спад за втора поредна година, след като ражданията са намалели, а смъртните случаи са скочили след отмяната на ограниченията заради Ковид-19, съобщи правителството, цитирано от Associated Press.

Броят на смъртните случаи се е увеличил повече от два пъти до 11,1 милиона. Демографите очакваха рязко нарастване на смъртните случаи заради пандемията от Ковид-19, която започна в края на предходната година и продължи до февруари миналата година. Общият брой на населението възлиза на 1,4 млрд. души, съобщи статистическото бюро на страната. Китай, който дълго време беше най-населената страна в света, през 2023 г. спадна на второ място след Индия, показват оценките на ООН.

Броят на ражданията намалява седма година, отразявайки спада в раждаемостта, който е дългогодишно икономическо и обществено предизвикателство за Китай. Населението постоянно застарява, което може да забави икономическия растеж с течение на времето и да постави под въпрос способността на страната да осигури по-голямо пълнолетно население с по-малко работници.

Китай, който някога се опитваше да контролира прираста на населението с политиката си за едно дете, сега е изправен пред обратния проблем. Правителството се опитва да насърчи ражданията, след като през 2015-2016 г. облекчи политиката, за да позволи второ дете, а след това и трето дете през 2021 г., но с малък успех.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС