Дания има нов крал - Фредерик X се възкачи на престола

Кралица Маргрете II сама реши да слезе от трона

14.01.2024 | 16:22 Редактор: Толя Стоянова
Дания има нов крал - Фредерик X се възкачи на престола

В навечерието на Нова година датската кралица Маргрете II смая нацията, като обяви решението си да се оттегли от трона след 52 години на него, ставайки първият датски владетел, който сам напуска трона от близо 900 години насам. Дания има нов крал след историческата абдикация на най-дълго управлявалия монарх в страна - кралица Маргрете II. Хиляди хора се събраха в центъра на Копенхаген, където 83-годишната кралица предаде трона на най-големия си син с подписването на декларация в парламента. Крал Фредерик X вече е начело на най-старата монархия в Европа.

Бившият престолонаследник, 55-годишен, е официално провъзгласен за крал от министър-председателя от балкона на двореца Кристиансборг в центъра на датската столица. За разлика от Обединеното кралство, в Дания няма церемония по коронация. Абдикацията се случва точно 52 години след като Маргрете се възкачва на престола след смъртта на баща си, крал Фредерик IX.

Дания остава с две кралици. Маргрете ще запази титлата си, а родената в Австралия съпруга на Фредерик ще стане кралица Мери. Най-големият син на Фредерик и Мария, 18-годишният Кристиан, ще стане престолонаследник. Последният път, когато датски монарх доброволно напуска трона, е през 1146 г., когато крал Ерик III Лам се оттегля, за да влезе в манастир. Днес задълженията на кралското семейство са предимно церемониални. Новите крал и кралица ще се възкачат на трона в момент на огромна обществена подкрепа и оптимизъм за монархията, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС