Карл Нехамер: Нашето "не" за България и Румъния "бръкна в раната" на ЕС

"Трябва да действаме и да се борим срещу нелегалната миграция", заяви австрийският канцлер

12.01.2024 | 19:12 Редактор: Искра Ангелова

Шенген не работи, заяви австрийският канцлер Карл Нехамер в телевизионно интервю и обясни защо Австрия е спряла България и Румъния за пълноправно влизане в пространството. Той отбеляза австрийското вето като един от успехите на своето правителство в контекста на промяната в общата политика за опазване на външните граници на Евросъюза.

"С нашето "не" за влизането на България и Румъния в Шенген направихме много важен принос, като "бръкнахме в раната", а именно във факта, че Шенген в момента не функционира, тъй като 11 от 17-те държави членки на Шенген извършват вътрешнограничен контрол", коментира той.

"И още един важен аспект - мислим в посока към решаване на проблемите. България и Румъния получиха пилотни проекти от Европейската комисия, тя ги и финансира, за да бъдат укрепени външните граници на Съюза. Трябва да действаме и да се борим срещу нелегалната миграция. Оттогава има напредък в Пакта за убежище и миграция и ние успяхме да поставим отново на дневен ред темата за миграцията и да направим видим въпроса с опазването на външната граница на Европейския съюз", подчерта Нехамер.

Снимка: БГНЕС