Коалиция от 10 държави застана зад ударите срещу хутите

Обединиха се в защита на корабоплаването в Червено море

12.01.2024 | 10:51 Редактор: Тодор Петров
Коалиция от 10 държави застана зад ударите срещу хутите

Коалиция от държави, сформирана за защита на корабоплаването в Червено море, определи ударите срещу шиитските бунтовници като законна самоотбрана. Това се казва в съвместно изявление на Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Германия, Нидерландия, Нова Зеландия, Република Корея, Обединеното кралство, Съединените американски щати и Канада, публикувано от Белия дом.

"В отговор на продължаващите незаконни, опасни и дестабилизиращи атаки на хутите срещу корабоплаването, включително търговско, плаващо през Червено море, силите на САЩ и Обединеното кралство, с подкрепата на Нидерландия, Канада, Бахрейн и Австралия, започнаха съвместно да нанасят удари в съответствие с неотменимото право на индивидуална и колективна самоотбрана, в съответствие с Устава на ООН, по редица обекти в контролираните от хутите райони на Йемен.

Тези прецизни удари имаха за цел да попречат и отслабят способността на хутите да заплашват световната търговия и живота на международните моряци в един от най-важните водни пътища в света", се отбелязва в съобщението.

"Повече от две дузини атаки на хутите срещу търговски кораби от средата на ноември представляват международно предизвикателство. Днешното действие демонстрира споделен ангажимент към свободата на корабоплаването, международната търговия и защитата на живота на моряците от незаконни и неоправдани атаки", поясняват от коалицията.

В изявлението страните "призоваха за незабавно прекратяване на незаконните атаки и предупредиха, че нападателите ще бъдат държани отговорни, ако продължат да застрашават човешки животи, световната икономика и свободното движение на стоки по критичните водни пътища в региона", пише "Фокус".

Държавите подчертават изрично, че целта им остава деескалация на напрежението и възстановяване на стабилността в Червено море.

"Нека посланието ни бъде ясно: няма да се поколебаем да защитим живота и свободния търговски поток по един от най-важните водни пътища в света пред лицето на продължаващите заплахи", се казва в изявлението.

Снимка: БГНЕС