Ударите на САЩ и Великобритания по хутите вдигнаха цената на петрола

Проблеми за международната търговия по ключовия маршрут между Европа и Азия

12.01.2024 | 10:25 Редактор: Тодор Петров
Ударите на САЩ и Великобритания по хутите вдигнаха цената на петрола

Цените на петрола се повишават с повече от 2% в петък, след като САЩ и Великобритания нанесоха удари по море и по въздух на военни мишени на хутите в Йемен в отговор на атаките на подкрепяната от Иран групировка срещу кораби в Червено море, които започнаха в края на миналата година, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 1,74 долара, или 2,25%, до 79,15 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се повишава с 1,64 долара, или 2,28%, до 73,66 долара за барел. И двата бенчмарка са напът да отбележат второто си поредно седмично поскъпване.

Атаките на хутите в Червено море възпрепятстват международната търговия по ключовия маршрут между Европа и Азия, през който преминава около 15% от световния корабен трафик. От октомври насам хутите атакуват търговски кораби в Червено море, за да покажат, че подкрепят палестинската въоръжена групировка "Хамас" в борбата срещу Израел.

Корабният гигант Maersk заяви в четвъртък, че ще отклони всичките си кораби далеч от Червено море в близко бъдеще, като предупреди клиентите си, че са възможни бъдещи смущения на доставките.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС