Дмитрий Медведев заплаши Украйна с ядрена атака

Позова се на деветнадесети параграф от ядрената доктрина на Русия от 2020 г.

11.01.2024 | 20:10 Редактор: Толя Стоянова
Дмитрий Медведев заплаши Украйна с ядрена атака

Бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди, че всякакви украински атаки срещу ракетни площадки в Русия с оръжия, доставени от Съединените щати и техните съюзници, създават условия за ядрен отговор от страна на Москва, съобщи "Индипендънт". Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия, каза, че някои украински военни командири обмислят да ударят ракетни площадки в Русия с доставени от Запада ракети с голям обсег. Той не назова имената на командирите, нито разкри повече подробности за предполагаемия план.

"Какво означава това? Означава само едно, рискуват да се натъкнат на действието на параграф 19 от основите на държавната политика на Русия в областта на ядреното възпиране", написа Медведев в приложението за съобщения Telegram, цитиран от БГНЕС.

Деветнадесети параграф от ядрената доктрина на Русия от 2020 г. определя условията, при които руски президент би обмислил използването на ядрено оръжие - най-общо като отговор на нападение с използване на ядрени или други оръжия за масово унищожение или на използването на конвенционални оръжия срещу Русия, "когато самото съществуване на държавата е поставено под заплаха". Медведев специално спомена точка "ж" от параграф 19, който се занимава с ядрения отговор на нападение с конвенционални оръжия.

Снимка: БГНЕС