Зеленски: Няма да има паузи в полза на Русия, иначе ще ни прегази

Киев заслужава покана за присъединяване към НАТО, посочи украинският президент

11.01.2024 | 19:50 Редактор: Толя Стоянова
Зеленски: Няма да има паузи в полза на Русия, иначе ще ни прегази

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че всякакви "паузи" в защитата на Украйна срещу руската инвазия само ще помогнат на Москва да се превъоръжи и ще ѝ позволят "да ни прегази", предаде АФП. Зеленски говори в Естония по време на втория етап от балтийската си обиколка, целяща да увеличи подкрепата за продължаващата вече почти две години борба на страната му срещу Русия.

"Дайте на Руската федерация две-три години, след което те просто ще ни прегазят. Ние не бихме поели този риск. Няма да има паузи в полза на Русия", заяви той на пресконференция с президента на Естония Алар Карис.

Той добави, че една "дълга война" също няма да е от полза за Украйна.

"Ние сме против тази война от първия ден и ще бъдем до последния", каза той.

Зеленски също така заяви, че Киев заслужава покана за присъединяване към НАТО. По думите му блокът ще се сдобие с "армия с военен опит - не на теория, а на практика". Украйна изрази известно разочарование от западните съюзници заради липсата на времева рамка за присъединяване към западния съюз за сигурност. Зеленски пристигна в Талин през нощта заедно с външния министър на Украйна Дмитрий Кулеба. Естония, един от основните съюзници на Украйна и член на НАТО, призова за продължаваща подкрепа за Киев, тъй като някои съюзници се колебаят.

"Демократичните страни направиха много, за да помогнат на Украйна, но ние трябва заедно да направим повече, за да гарантираме, че Украйна ще победи и агресорът ще бъде победен", каза естонският лидер Карис, цитиран от БНР.

Външният министър на Естония Маргус Цахкна заяви в социалните мрежи, че страната ще даде силно послание и потвърждение на Украйна, че Естония стои твърдо на тяхна страна и заедно ще спечелим тази война. Зеленски апелира за крайно необходими системи за противовъздушна отбрана, когато започна обиколката си в сряда в Литва, като предупреди, че колебанието на Запада относно помощта за Украйна окуражава Русия. Украинският президент  ще завърши обиколката си на трите балтийски държави, всички бивши съветски републики и негови верни съюзници, в Латвия.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нарко
преди 3 месеца
Стига си избивал народа на Украйна!Господ ще те накаже, зелено , кърваво чудовище! Сигнализирай за неуместен коментар