Зеленски: Ускоряваме доставката на дронове и боеприпаси към фронта

Украинският президент съобщи, че има "ясни сигнали" за забавяне на руската отбранителна индустрия

10.01.2024 | 07:39 Редактор: Вяра Димова
Зеленски: Ускоряваме доставката на дронове и боеприпаси към фронта

"Украйна трябва да ускори логистиката си и да снабдява по-бързо бойците си с боеприпаси и безпилотни летателни апарати", заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение, предаде ДПА. Той е разговарял с висшите военни ръководители и със съответните министерства относно снабдяването на частите с боеприпаси и безпилотни летателни апарати. 

"Най-важното е, че всеки аспект на логистиката трябва да бъде ускорен", каза Зеленски.  

Според доклади от фронта украинските войски страдат от недостиг на боеприпаси. С оглед на честите руски въздушни удари има и опасения, че боеприпасите на противовъздушната отбрана са на изчерпване. 

Помощта от САЩ - важен поддръжник на Украйна, е блокирана заради вътрешнополитически спор в Конгреса относно имиграцията, напомня ДПА. Зеленски изрази увереност, че въпреки тези проблеми, войските могат да бъдат снабдени с необходимото. 

"Обсъдихме и пускането на нови производствени линии за оръжия и боеприпаси в Украйна - в нашите предприятия и съвместно с партньори", каза той, цитиран от БТА.

Зеленски съобщи и за телефонните разговори с румънския президент Клаус Йоханис, полския държавен глава Анджей Дуда и белгийския премиер Александър де Кро. Румъния помага на Украйна да обучава пилоти на американски изтребители F-16, припомня ДПА.

Според Зеленски, цитиран от "Ройтерс", има "ясни сигнали" за забавяне на руската отбранителна индустрия. Президентът на Украйна не подкрепи изявлението си с конкретни доказателства, а според руски официални представители местната отбранителна промишленост е ускорила производството на военно оборудване.

Днес Съветът НАТО-Украйна ще заседава в Брюксел, за да обсъди неотдавнашното нарастване на руските нападения срещу Украйна, при които загинаха десетки хора, информира още ДПА. 

Снимка: БГНЕС