Путин: Първи в Европа и пети в света сме по икономика, доходите скочиха

Сгрешихме с цените на яйцата, трябва да напълним кафенетата, заяви руският президент

11.01.2024 | 14:35 Редактор: Елеонора Танева
Путин: Първи в Европа и пети в света сме по икономика, доходите скочиха

Русия, въпреки санкциите, стана първата икономика в Европа и петата в света по паритет на покупателната способност. Това каза руският президент Владимир Путин по време на среща с далекоизточни предприемачи в Хабаровск.

Путин посочи, че ръстът на БВП на Русия за 2023 г. може да надхвърли 4% при предишна оценка от 3,5%. В същото време спадът на показателя на фона на санкциите за 2022 г. се оказал по-малък от прогнозирания: 1,2% вместо 2,1%.

"Правителството си знае работата и я върши качествено, въпреки че има някои грешни изчисления - като например с цените на яйцата. Цените на яйцата се покачиха, защото властите не се ориентираха навреме, въпреки че обемите на производство не намаляха. Доходите се увеличиха и хората започнаха да купуват повече яйца и пиле. Те не помислиха за отваряне на вноса навреме и бум - цените полетяха", каза Путин, цитиран от ТАСС.

По думите му програмата за вътрешен туризъм вече работи и дава резултати. Руският президент призова кафенетата и ресторантите да бъдат "закрепени" като важна част от туристическата инфраструктура. Като приоритет той посочи също репродуктивното здраве и насърчаване на раждаемостта.

Снимка: БГНЕС