Байдън подкрепи конфискуване на $300 млрд. замразени руски активи

Това предизвика безпокойство сред политиците в САЩ

11.01.2024 | 13:07 Редактор: Вяра Димова
Байдън подкрепи конфискуване на $300 млрд. замразени руски активи

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подкрепи законодателство, което предвижда конфискуването на около 300 милиарда долара замразени руски активи в полза на Украйна, съобщава Bloomberg.

"Законопроектът ще предостави на изпълнителната власт правомощията, необходими за конфискуване на руски суверенни активи в полза на Украйна", се казва в цитирания от агенцията документ.

Отбелязва се, че подобна стъпка предизвиква безпокойство сред американските политици. Според противниците на мярката конфискацията на замразени активи може да "очерни репутацията на финансовата система на САЩ". За да предотврати това да се случи, Белият дом иска да координира въпроса със своите съюзници от Г-7 в Европа, където се съхраняват около 200 милиарда долара замразени руски активи, пише "Труд".

Парите от замразените руски активи може да бъдат използвани за възстановяването на Украйна. Високопоставен служител на Белия дом заяви пред Bloomberg, че подобен закон е един възможен инструмент за изискване на пари от Русия за обезщетение. Световната банка изчислява, че за възстановяването на Украйна след войната може да са необходими най-малко 411 милиарда долара.

Снимка: БГНЕС


2
6 rate up comment rate down comment 1
Да напомня
преди 3 месеца
Еди - кой си имал право на " свобода, СОБСТВЕНОСТ и стремеж към щастие".... Пишеше в една декларация, г- н Президент? Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 2
дайте да дадем
преди 3 месеца
Бай Дън първо да плати дължимите данъци на сина си.... Сигнализирай за неуместен коментар